Sealen

Sealen is het verzegelen of afdichten van putjes en groeven in de kiezen om gaatjes te voorkomen. De tandarts of preventie-assistente gebruikt hiervoor meestal met een transparante of geelwitte kunststofhars. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken.

 

Gevoelig voor gaatjes

Tussen hun zesde en twaalfde jaar wisselen de meeste kinderen hun tanden. Het glazuur van de pas doorgebroken kies is nog erg poreus en kwetsbaar. De groeven en putjes in de pas doorgebroken kiezen zijn het meest gevoelig voor gaatjes. Vooral als ze erg smal en diep zijn, zijn ze moeilijk schoon te poetsen met een tandenborstel.

 

Doet sealen pijn?

Sealen doet geen pijn. Het kan in het begin wel een vieze smaak in de mond geven, die echter snel weer verdwijnt. Het is verstandig om jouw kind vooraf te vertellen wat de tandarts tijdens de behandeling gaat doen.

 

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Als de kiezen van jouw kind geseald worden, maakt de tandarts of preventie-assistente eerst de kies goed schoon. Vervolgens wordt het oppervlak van de kiezen met een zure vloeistof of gel opgeruwd zodat de lak beter hecht. Als de kies is drooggemaakt wordt het laklaagje aangebracht. Deze wordt hard gemaakt met een lamp die blauw licht geeft.

 

Na het sealen

Na het sealen kan jouw kind gewoon eten en drinken. De behandelde kiezen kunnen net als de de rest van het gebit met fluoridetandpasta gepoetst worden. De kunststof die diep in de groeven zit gaat enkele jaren mee. Bij de periodieke controle controleert de tandarts of preventie-assistente of er nog voldoende aanwezig is.

 

Folders gerelateerd aan "Sealen"