Droge mond

Speeksel heeft een belangrijke functie voor de mondgezondheid. Als de speekselproductie tijdelijk of blijvend verminderend is, kun je last krijgen van een droge mond. Een droge mond kan schadelijk zijn voor jouw gebit en mondslijmvlies. Het is dan belangrijk dat je extra zorg besteedt aan uw tanden, kiezen en tandvlees.

 

Functies van het speeksel

Speeksel vervult een aantal belangrijke functies in de mond. Het heeft een smerende werking wanneer u spreekt, kauwt en slikt. Het houdt het mondslijmvlies vochtig, zodat uitdroging voorkomen wordt. Het heeft een reinigende werking op tanden, kiezen en het mondslijmvlies. Bovendien remt het speeksel de werking en de groei van bacteriën en schimmels in de mond, waardoor mondinfectie wordt voorkomen

 

Waardoor ontstaat een droge mond?

Een droge mond is het gevolg van een tekort aan speeksel. Een tekort aan speeksel kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Verdamping van het speeksel bij ademhalen door de mond
  • Gebruik van bepaalde medicijnen
  • Bepaalde ziekten, zoals koorts, diarree of suikerziekte
  • Aantasting van de speekselklieren door bestraling
  • Gevolgen van een droge mond voor het gebit

 

Gevolgen van een droge mond

Als je langdurig of blijvend last hebt van een droge mond, kan tandplak zich sneller vormen dan normaal. Hierdoor ontstaan sneller gaatjes in je tanden en kiezen en kan bovendien het tandvlees gaan ontsteken. Slijmvliezen raken makkelijk geïrriteerd, bijvoorbeeld door het kunstgebit, of door het eten van zuur of gekruid voedsel of het drinken van alcohol. Dit kan leiden tot pijnlijke plekken op uw tong, wang, gehemelte of tandvlees. Ook ontstekingen, vooral schimmelinfecties, ontstaan makkelijker.

 

De speekselproductie stimuleren

Je kunt de productie van speeksel stimuleren door voedsel te eten waarop je goed moet kauwen. Denk aan stevige bruine boterhammen, wortels of suikervrije kauwgom. Voedsel dat lichtzuur is, zoals fruit of komkommer, kan ook de afgifte van speeksel versterken.

 

Droge mond door ziekte of medicijnen

Is medicijngebruik of ziekte de oorzaak van jouw droge mond? Overleg dan met jouw huisarts of specialist wat je hieraan kunt doen.

 

Folders gerelateerd aan "Droge mond"