Overkappings- prothese

Een overkappingsprothese of klikgebit is een prothese die over de wortels van jouw tanden of kiezen wordt geplaatst. In tegenstelling tot een gewoon kunstgebit hoeven voor een overkappingsprothese dus niet al je tanden en kiezen getrokken te worden. Dat maakt een overkappingsprothese stabieler en comfortabeler dan een gewoon kunstgebit. Bovendien slinken de kaken minder bij een overkappingsprothese.

 

Loszittend kunstgebit

Bijna een derde van de Nederlanders met een kunstgebit heeft problemen met dat kunstgebit. Een veel voorkomende klacht is dat het kunstgebit los gaat zitten. Dat komt doordat kaken zonder tanden en kiezen slinken bij het ouder worden, terwijl het kunstgebit zijn vorm en grootte behoudt. Een loszittend kunstgebit bemoeilijkt het kauwen en praten. En het tandvlees kan door het loszittende kunstgebit geïrriteerd raken of pijn gaan doen.

 

Minder klachten door een overkappinsprothese

Met een overkappingsprothese heb je veel minder last van deze problemen. Omdat de overkappingsprothese over bestaande tanden kiezen heen geplaatst wordt, gaat het slinken van de kaak namelijk veel minder snel.

 

Van overkappingsprothese naar gewoon kunstgebit

Een overkappingsprothese heeft in principe dezelfde vorm en afmetingen als een gewoon kunstgebit. Als de pijlers waarop jouw overkappingsprothese rust onverhoopt verloren gaan, kan deze dan ook met een kleine aanpassing worden veranderd in een gewoon kunstgebit.

 

Wennen aan jouw overkappingsprothese

Net als bij een gewoon kunstgebit, heb je tijd nodig om aan jouw overkappingsprothese te wennen. Je kunt in het begin last hebben van pijn en praten en eten zullen moeite kosten. Na verloop van tijd worden deze klachten meestal vanzelf minder.

 

Jouw overkappingsprothese schoonmaken

Het is belangrijk dat je jouw overkappingsprothese na het eten en als je naar bed gaat goed schoonmaakt. Achtergebleven voedselresten kunnen gaatjes veroorzaken in de pijlers. Ook kan het tandvlees kan gaan ontsteken. Daardoor kunnen de pijlers op den duur hun houvast verliezen en los gaan staan. Dat kan niet alleen pijn veroorzaken, maar kan er uiteindelijk ook toe leiden dat de pijlers verloren gaan.

 

Folders gerelateerd aan "Overkappingsprothese"